Vedlikehold

Vedlikehold

Mann som reparerer sykkel

En ren og velsmurt sykkel gir større sykkelglede og forlenger sykkelens levetid. Her er tre tips til enkelt vedlikehold.

1. Rengjøring

Ha varmt vann i ei bøtte og tilsett litt oppvaskmiddel. Bruk oppvaskbørste eller en svamp til vaskinga. Med en utbrukt tannbørste kommer du til på de vanskeligste stedene.

Såpevann er ofte ikke nok hvis kjede, krank (der pedalene er festet i rammen) og tannhjul er svært skitne. Bruk en skrutrekker å pirke vekk det verste, og rens deretter med en fille dynket med citrusrens (klisterfjerner).

2. Smøring

Hovedregelen er at alle bevegelige deler skal smøres jevnlig. I praksis betyr det at du bør smøre kjedet, gir og vaiere en gang i blant. Sportsbutikker selger sykkeloljer.

Kjedet oljer vi for å hindre rust og for at det skal gli lettere. La kjedet bli tørt etter vask før du smører, og tørk av overflødig olje etterpå med ei fille.

3. Stram opp

Skruer og muttere vil kunne ristes løs under bruk. Skru fast disse jevnlig. Lurt ikke å ta altfor hardt i. Da får du dem kanskje ikke opp igjen.

Kilde: http://sykkelbyentrondheim.no/wiki/vedlikehold-av-sykkel/

Skulle du allikevel trenge hjelp med å sette i stand sykkelen din, har vi her laget en oversikt over sykkelverksteder i Bergensområdet: