Turforslag: Kunstruten

Nyheter

Turforslag: Kunstruten

Bergen er den uoffisielle gatekunst-hovedstaden i Norge. Ha øynene godt med deg når du sykler gjennom byen, og du er plutselig på en kunstreise.

Streetart som form er flyktig. Den holder ikke i årevis, som statuene av Christian Michelsen på Festplassen og Snorre Sturlason på Bryggen. Gatekunsten er uoffisiell og kan være borte like fort som den er kommet. Den er helt gratis, og de færreste kunstnerne tjener noe på kunsten sin. Ja, den er til og med ulovlig mange steder. Hvorfor er det da så mye av den i Bergen? Kanskje er det behovet for oppmuntring på grå regnværsdager som gjør at kunstverkene titt og ofte dukker opp på steder du minst venter dem.

Hvor er det størst sjanse for å se gatekunsten? Svaret er at du finner det i hele sentrum, men da vi var på jakt etter de beste uttrykkene, pekte denne ruta seg ut:

Start utenfor Studentsenteret på Nygårdshøyden, hvor den berømte professor Georg Johannesen nikker deg diskret avgårde fra en grå murvegg. Ofte er det mange verk langs de trange gatene ned mot Nøstet. Vi fant både den blå fuglen og flamingoen i dette området.

 

Fortsett videre i de mest sentrumsnære delene av Nordnes før du triller mot Skostredet og Hollendergaten, som er fulle av trivelige kafeer og restauranter – og også gatekunst. Sving en tur oppom domkirken (som er fri for gatekunst, kunstnerne viser respekt for offentlige praktbygg) og fortsett opp Lille Øvregaten og Øvregaten. Steinkjellergaten som leder utover mot Sandviken, bruker også å være et sikkert sted.

Kunsten finner du på ellers anonyme murer, sidevegger og gjerder. Trill videre utover mot Sandviken, og vi kan love deg en kunstreise noe utenom
det vanlige.

 

 

Hvem passer turen for?
Den oppsøkende og nysgjerrige som liker det urbane.

Les mer på Bergenstreetart.