Tips til vintersykling

Nyheter

Vintersykling i Bergen

Tips til vintersykling

Stadig flere har innsett at vintersykling i Bergen ikke bare er for sykkelentusiaster. Å sykle om vinteren er et godt alternativ både til bil, buss og bane. Selv om kuldegradene siger på, er det smarte grep du kan gjøre for å få en trygg og god sykkelopplevelse.

Statens vegvesen forsøker å legge godt til rette for vintersykling, og har fokus på å brøyte sykkelveiene. Heldigvis er det ikke slik at du trenger en ny sykkel eller spesielle klær for å sykle om vinteren. Statistisk sett er ulykkesrisiko knyttet til vintersykling lav, helsegevinstene er langt større! Vi i Sykkelbyen Bergen har samlet opp noen tips som gjør deg klar til en vinter på veien.

 1. Gode piggdekk
  Med piggdekk får du godt veigrep, også på glatt føre. Du bør kjøre inn piggene når dekkene er ny, det vil si rolig bremsing og akselerasjon, dette hjelper piggene til å feste seg ordentlig i gummien. Første gang du kjører på is kan det være lurt å ta det med ro. Bli kjent med hvordan piggdekkene føles, det vil kreve en litt annen teknikk når du svinger og bremser. På vanlig asfalt har piggdekk godt grep, men vær spesielt obs og kjør forsiktig på brostein og steinheller. Husk og at det kan være glatt når du går av sykkelen.
 2. Hvordan klargjøre sykkelen til vinterbruk?
  Sand, salt og veistøv har lettere for å feste seg på vinteren, og bidrar til at drivverket slites fortere. Dette kan du bedre med å bruke en tørrolje. Spør din lokale sykkelbutikk om råd for hvordan du best kan ivareta og klargjøre sykkelen for vinterbruk. De vil kunne hjelpe deg med nødvendige forbedringer. Slitedeler er mer utsatt på vinteren enn på sommeren. Derfor bør du spyle og vaske sykkelen så ofte som mulig, spesielt hvis sykkelruten din saltes.
 3. Bekledning
  Pass på at klærne varmer. Det er betydelig kaldere å sykle i kulda enn å gå. Med en god vinterjakke, lue og hansker kommer du deg langt. Du finner fort ut hva som passer akkurat deg best.
 4. Vær synlig!
  Om vinteren kan det være mørkt både når du drar til jobben og når du skal hjem igjen. Husk gode lys foran og bak, og bruk refleks.