Opp bakkene på elsykkel

Nyheter

Opp bakkene på elsykkel

Lurer du på hvordan du skal komme deg opp fjellsidene i Bergen på sykkel? Da kan elsykkel være løsningen.

De siste årene har bruk av elsykkel skutt i været. Butikkene har merket en enorm etterspørsel, og mange har vært utsolgt midt i sykkelsesongen. Elsykkelen er spesielt godt egnet for kuperte byer som Bergen. En av de viktigste fordelene med elektrisk sykkel er at den gir deg en følelse av å flate ut kupert terreng. Med en elsykkel kan selv de middels trente komme seg smidig opp bakkene uten å bli gjennomvåte av svette. Du må yte en innsats selv, men du skal kunne takle 1–10 prosent stigning relativt lett. Mange tror helseeffekten ved sykling forsvinner hvis man legger til en elektrisk motor, men det er feil. Elsykkelens motor krever pedalkraft for å fungere, og du må gjøre en egeninnsats for å komme fremover. I tillegg viser en rapport fra Transportøkonomisk institutt i 2014 at en elektrisk sykkel er i bruk minst dobbelt så ofte som en vanlig sykkel. Naturligvis vil en vanlig sykkel generelt sett holde deg i bedre form, men det er jo kun hvis du bruker den. Lengre rekkevidde på kortere tid gjør det mulig å bruke elsykkel fremfor bil på lengre strekninger.

Stian Bringsverd Olsen er blant dem som har oppdaget elsykkelens fordeler. – Jeg bor i Bergen sentrum, men jobber på Milde. Jeg trodde 22 km. hver vei var for langt og for tungt, men det tok bare 50minutt, faktisk litt raskere enn det gjør med bussen. Med elsykkel kan jeg sykle til og fra jobb uten å måtte dusje eller skifte når jeg kommer frem.

Stian var nysgjerrig på hvordan en elsykkel fungerer, og prøvde derfor ut Naturvernforbundets tilbud «Prøvekjøre elsykkel».«Prøvekjøre» er et prosjekt som forsøker å få flere til å reise mer bærekraftig. Etter en uke var Stian overbevist og kjøpte seg sin egen elsykkel. – Elsykkel er perfekt her i Bergen. Da jeg startet å sykle, oppdaget jeg flotte gang- og sykkelstier jeg ikke visste om, og ble overrasket over hvor lite jeg er oppi biltrafikken. Det er en god måte å «komme i siget» på før jobb, og fint for å få koblet av hodet etter arbeidsdagen. Jeg får dessuten smilt og møtt blikkene til haugevis av mennesker på veien. Det skjer nesten helt av seg selv. Det gir en god start på dagen, og elsykkelen er i tillegg bra for miljøet.

– For hver person som bytter fra bil til elsykkel, spares miljøet for store mengder klimagassutslipp og lokal luftforurensing, sier Mona Maria Løberg, prosjektleder for «Prøvekjøre» i Hordaland.

 

 

 

 

Naturvernforbundet har også mange andre gode grunner til å gå til innkjøp av en elsykkel:

• Du slipper kø.
• Du finner lett parkeringsplass.
• Du sparer penger.
• Du bruker kroppen og mosjonerer.
• Du senker terskelen for å ta i bruk sykkel fremfor bil og andre transportmidler.
• Du er en del av fremtidens transportløsninger.

Hvis du ennå ikke er overbevist, kan du selv teste elsykkel gjennom Prøvekjøre. Prosjektet drives av Naturvernforbundet Hordaland med støtte fra Bergen kommune, Helse Bergen, Helsedirektoratet, Hordaland fylkeskommune og Miljødirektoratet, og hjelp fra BoA Sykler, Horten Sykkelsport, Stians Sport og Trygg Trafikk. Så langt har over 600 personer prøvd ordningen, og Naturvernforbundet har hatt over 900 enkeltprøvekjøringer av syklene. «Prøvekjøre» koster 350 kroner for en uke (200 kr dersom du er medlem av Naturvernforbundet).