Haukeland Universitetssjukehus er første Sykkeldynamo

Nyheter

Haukeland Universitetssjukehus er første Sykkeldynamo

Sykkeldynamoprosjektet er i gang og første virksomhet er klar. Haukeland Universitetssjukehus er opptatt av å legge til rette for sykkel til og fra sjukehuset. Dette er avgjørende for å løse logistikken med tusenvis av ansatte og besøkende hver dag.

På Mobilitetukens siste dag settes startskuddet for et nytt sykkelprosjekt, og Haukeland Universitetssjukehus er med fra start. Sjukehuset er miljøsertifisert og jobber jevnt og trutt med store og små miljøtiltak. Å tilrettelegge for sykling er viktig, både av miljøhensyn og praktiske årsaker.

– Vi er en stor virksomhet med mange folk som reiser til og fra sjukehuset hver eneste dag. I tillegg til helse- og miljøgevinsten er det mange praktiske fordeler, fordi sykkelen tar mye mindre plass enn bilen. Derfor er en del av bilparkeringspengene fra ansatte øremerket til nye sykkeltiltak, slik at det forhåpentligvis blir lettere for folk å velge sykkelen til sjukehuset, sier Kristin Blehr Patterson, miljørådgiver ved Haukeland.

Sykkelsjef Einar Grieg er veldig fornøyd med at en viktig virksomhet som Haukeland ønsker å være først ut i prosjektet.

– Det er veldig gledelig at Haukeland ønsker å være en Sykkeldynamo. Nå er målet at de skal inspirere andre virksomheter og selv la seg inspirere av andre som kommer til i nettverket av Sykkeldynamoer. Dette er en flott avslutning på Mobilitetuken!

Administrerende direktør ved Haukeland universitetssjukehus, Eivind Hansen, mottok beviset på at sjukehuset er en Sykkeldynamo. Også han er strålende fornøyd med at Haukeland er utnevnt som Sykkeldynamo.

Gode tilbud til de ansatte
Sjukehuset gjør mange tiltak for at de ansatte skal velge sykkelen til jobb. Hver vår tilbyr de gratis sykkelservice, der sykkelreparatører kommer og gjør de ansattes sykler klare for sykkelsesongen. De som ikke ønsker å bruke egen sykkel kan låne en av sjukehusets to elektriske sykler til tjenestereiser. Syklene kan enkelt reserveres gjennom de ansattes Outlook-kalender. Deres mest populære elsykkeltilbud er likevel gratiskupongene til Naturvernforbundets prøvekjøreordning, som innebærer at man får låne elsykkel en uke.

– To år på rad har vi delt ut 150 gratiskuponger til Naturvernforbundets prøvekjøreordning for elsykkel. Det er førstemann til mølla som gjelder, og disse kupongene blir revet vekk på veldig kort tid, sier miljørådgiveren.

Vil holde nivået høyt i fremtiden
Når man først har valgt å bruke sykkelen skal det være enkelt å parkere den. Det er allerede ett sykkelparkeringshus utenfor kvinneklinikken og et nytt er på vei utenfor sjukehusparken. De har også to sykkelbur, med toetasjes sykkelstativ, under sentralblokken. Her er det og muligheter for å fylle luft med elektrisk pumpe. De har også fått ny sykkelparkering under tak ved hovedinngangen, for besøkende til sjukehuset. I tillegg jobbes det med å få sykkelparkeringer i kjelleren på alle de nye husene som skal bygges i årene fremover.

– Vi har en del på plass allerede, men tenker også på tilrettelegging for sykkel i fremtidige planer for sjukehuset. I tillegg skal sjukehuset å delta enda mer organisert i Sykle til jobben-aksjonen neste år.

Sjukehuset jobber systematisk med å løfte sykkelengasjementet – både hos ansatte og besøkende. Målet er at enda flere skal bruke sykkelen fremfor bilen i fremtiden.

 

Ønsker du å bli en Sykkeldynamo? Ta gjerne kontakt med Einar Grieg for mer informasjon om hvordan du kan tilrettelegge for økt sykling.

Du kan lese mer om Sykkeldynamo-prosjektet her.